Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Enigmele lacului Vostok

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 03 Februarie, 2012 | Nr. accesari stire 2400 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Enigmele lacului Vostok

După două decenii în care au forat la mai bine de 3 kilometri adâncime în gheaţa Antarcticii, oamenii de ştiinţă din Rusia sunt pe punctul de a ajunge la vestitul lac Vostok, care nu a mai fost atins de lumină de aproape 20 de milioane de ani.

Cercetătorii sunt extrem de entuziasmaţi, însă există riscul contaminării lacului sau chiar posibilitatea declanşării unei explozii provocate de foraj, în condiţiile în care apa la care vor ajunge are o concentraţie mare de oxigen şi azot.

"Scoaterea la lumină" a lacului Vostok va fi primul contact pe care oamenii de ştiinţă îl vor avea cu reţeaua subglaciară de mai bine de 200 de lacuri, existentă sub calota glaciară antarctică. Unele dintre aceste lacuri datează din perioada în care continentul avea o climă mai caldă, fiind alipit teritoriului pe care noi azi îl cunoaştem drept Australia. Acum, lacurile continuă să existe în stare lichidă din cauza căldurii emanate de miezul planetei.

În momentul actual, specialiştii mai au de parcurs aproximativ 12 metri până să atingă suprafaţa lacului şi vor continua forajul abia după ce măsoară nivelul de presiune din adâncuri. Cu toate acestea, sezonul de forare se încheie în doar câteva săptămâni, când se va termina vara din Antarctica, iar dacă ruşii nu vor reuşi să atingă suprafaţa lacului înainte ca temperaturile să scadă la minus 38 de grade, proiectul va fi amânat până anul viitor în decembrie.

Deşi există o multitudine de lacuri subglaciare, Vostok este o adevărată comoară. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că în apa îngheţată din Antarctica trăiesc microorganisme. Descoperirea a revoluţionat gândirea asupra zăpezii şi gheţii, iar acum se crede că există şanse mari ca Vostok să găzduiască forme de viaţă.

Dacă se va dovedi acest lucru, descoperirea va fi semnificativă pentru astrobiologie. Satelitul natural al lui Jupiter, Europa, şi cel al lui Saturn, Enceladus, sunt acoperiţi de o crustă groasă de gheaţă sub care specialiştii cred că se poate găsi apă încălzită de alte surse decât Soarele.

Totuşi, oamenii de ştiinţă din lume îşi pun probleme legate de modul în care se va ajunge la suprafaţa lacului. Vostok are o suprafaţă similară cu cea a statului New Jersey, fiind al treilea lac din lume ca volum de apă. Aşa cum au explicat cercetătorii ruşi, concentraţia de gaze din lac îl face să semene cu o doză uriaşă de băutură carbogazoasă. Dacă el va fi deschis sub înaltă presiune, atunci va exploda şi mai bine de un sfert din volumul său va fi pierdut.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta