Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cercetătorii afirmă că balena care imită vocea omului doreşte să comunice cu noi

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Miercuri, 24 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 2204 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cercetătorii afirmă că balena care imită vocea omului doreşte să comunice cu noi

Cercetătorii americani au fost şocaţi să descopere că o balenă albă a învăţat să imite vocile oamenilor, afirmând că aceasta ar fi încercat să intre în contact cu specia noastră.


Până acum, oamenii reuşiseră să înveţe delfinii să imite tiparul şi durata sunetelor ce caracterizează vorbirea umană, însă niciun alt animal până la această balenă albă nu a mai încercat să ne imite vocile fără să fie antrenat. Anumite povestiri relatau că balenele ar fi imitat vocea umană, însă nimeni nu înregistrase aceste sunete, astfel că relatările nu au fost luate în considerare de oamenii de ştiinţă.


Iniţial, cercetătorii de la National Marine Mammal Foundation din California nu ştiau de unde se aud sunetele ce imită vocea omului. Balenele albe sunt supranumite şi „canarii mărilor”, pentru că emit sunete de frecvenţă înaltă, astfel că nimeni nu bănuia că un mascul pe nume Noc era la originea sunetelor curioase.


Atunci când un scufundător a ieşit la suprafaţă întrebând „cine mi-a zis să ies din apă?”, cercetătorii şi-au dat seama că nu sunt singurii care aud ciudatele sunete.


După ce au realizat că masculul Noc era cel care emitea aceste sunete curioase, cercetătorii au reuşit să le înregistreze pentru prima dată.


Noc emitea sunete cu câteva octave mai jos decât sunetele obişnuite, acestea având totodată o durată mai scurtă decât de obicei.


Analizând înregistrările, cercetătorii au realizat că frecvenţele sunetelor nu se asemănau deloc cu cele ale sunetelor emise de obicei de balene, fiind mult mai apropiate de sunetele emise de oameni.


Studiindu-l pe Noc, oamenii de ştiinţă au observat că acesta îşi modifica presiunea din cavitatea nazală pentru a putea emite aceste sunete. Pentru a amplifica sunetele de frecvenţă joasă, acesta îşi supra-umfla sacul vestibular din orificiul respiratoriu şi făcea alte ajustări musculare, un act cu adevărat dificil.


„Cercetarea noastră arată că balena era nevoită să-şi modifice mecanica vocală pentru a putea emite aceste sunete asemănătoare vorbirii umane”, a explicat Sam Ridgway, preşedintele National Marine Mammal Foundation. „Acest efort evident sugerează că balena dorea să ne contacteze”, a adăugat autorul cercetării.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta