Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Tainele celei mai vechi biblioteci din lume

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 30 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 1499 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Tainele celei mai vechi biblioteci din lume

Poate nu oricine isi da seama ca suveranii lumii antice nu stiau carte. In numele lor, consemnarile le faceau scribii si uneori astronomii sau astrologii, considerati atunci adevaratii intelepti ai lumii.

In acest context, iese cu totul din comun cazul regelui asirian Assurbanipal, din secolul VII i.Hr, care invatase sa scrie si sa citeasca folosind semnele cuneiforme, ajungand o persoana bine documentata in tot ce oferea intelepciunea vremii, scrie Infoniac.

Autoritar si neindurator cu supusii, isi facuse multi dusmani, cu atat mai mult, cu cat etala un neobisnuit lux la curtea regala. Dispunea de cea mai bine organizata armata a vremii.

Pasiunea regelui pentru cultura inaintasilor l-a facut sa descopere ca tablitele de lut, cuprinzand tot ce putea oferi intelepciunea vremii, sunt imprastiate fara nici o noima prin toata tara.

Multe din acestea cadeau in mana necunoscatorilor si se pierdeau, alteori erau distruse cu buna stiinta de cei care dispretuiau scrisul - si nu erau putini.

Aceasta conjunctura l-a determinat pe rege sa adune toate scrierile din regat intr-o colectie unica a tablitelor de lut ars si sa creeze astfel, la Ninive, prima biblioteca din lume.

O parte din aceasta colectie, vreo 25 de mii de exemplare, se mai pastreaza inca si astazi, cele mai multe fiind aflate in custodia unor muzee de prestigiu.

Legenda spune ca, la alcatuirea bibliotecii, expertii regelui au lucrat 25 de ani, fara a-i putea oferi insa regelui roadele tezaurului de cultura pe care si l-a dorit atata, intrucat intre timp dansul si-a gasit sfarsitul - probabil asasinat de numerosii sai dusmani.

Biblioteca era clasificata pe principii tematice: profetia viitorului, descrierea ritualurilor magice, astrologie, concepte teologice, medicina, legislatie si chiar literatura.

Poate ca cea mai pasionanta piesa a bibliotecii apartine acestui din urma capitol. Este vorba de epopeea lui Ghilgames, un personaj enigmatic, plasat in jurul anului 2650 i.Hr, ale carui aventuri au avut candva o mare raspandire in aproape intregul spatiu al Asiei de Est.

Cea mai surprinzatoare pentru zilele noastre este o imaginara calatorie extraterestra a lui Ghilgames, pe care futurologi de seama, inclusiv faimosul Erik von Daniken, o considera nu numai realmente posibila, dar si argumentata prin natura informatiilor continute.

O alta piesa deosebit de valoroasa a bibliotecii este un dictionar sumeriano-acadian, care a permis specialistilor intelegerea limbii acadiene. Se pare ca acesta este cel mai vechi dictionar cuprinzator, pe care ni l-a transmis antichitatea.

Astazi, asa cum spuneam, majoritatea celor 25.000de piese scrise ale bibliotecii antice din Ninive se afla in grija unor muzee de specialitate. Daca ramaneau pe pamantul Mesopotamiei, ar fi fost pana astazi distruse sau pradate spre valorificare piesa cu piesa si lasate pe mana unor neavizati.

Cele mai multe piese ale bibliotecii din tablite de lut se afla la British Museum din Londra, expuse pentru marele public, dar pot fi puse si la dispozitia cunoscatorilor, pentru studiu, sub forma de imagini fotografice.

Desi tablitele de lut ars sunt astazi integral traduse, se apeciaza ca peste jumatate din sensul acestor texte este inca neinterpretat stiintific. S-ar putea ca tainele lor sa le afle abia generatiile viitoare.



share - facebook    share - twitter
Mircea a postat: Miercuri, 30 Ianuarie, 2013, 10:57 urmatorul comentariu:
Cea mai veche biblioteca din lume nu este cea de la Zarand, descoperita de academicianul Teodor Ardelean? :D
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta