Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

NASA: Planeta Roşie e cam gri în interior

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 21 Februarie, 2013 | Nr. accesari stire 1288 ori | Comentarii stire 0 comentarii

NASA: Planeta Roşie e cam gri în interior

Roverul Curiosity a incheiat prima operatiune de forare pe Marte, au confirmat oamenii de stiinta miercuri. Din ce se poate vedea cu ochiul liber, roca smulsa de Curiosity din trupul Planetei Rosii este cam gri, spun acestia.

In valoare de 2,5 miliarde de dolari, roverul apartinand agentiei americane spatiale NASA a aterizat pe Marte in august si a incheiat deja verificarea tuturor instrumentelor, cu care va analiza conditiile trecute, prezente si viitoare de pe planeta, scrie USA Today.

La 8 februarie, Curisity a forat aproximativ 6,4 centimetri in stanca din roca numita de NASA "John Klein".

"Este pentru prima data cand orice robot a forat in roca unei alte planete", a anuntat seful misiunii respective, Louise Jandura, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California. "Freza ne permite sa patrundem dincolo de stratul de roci de la suprafata, in materialul de dedesubt, un fel de capsula a timpului din ultimii trei miliarde de ani", arata aceasta.

Mostra de roca extrasa de Curiosity asteapta acum sa fie examinata pe toate partile de oamenii de stiinta, insa un lucru este clar la o prima privire: este de o culoare diferita decat cea cu care suntem obisnuiti sa observam pe Planeta rosie.

"Vedem o culoare noua pe Mare si este interesant", spune si Joel Hurowitz, de la acelasi laborator din California. Culoarea bucatii de roca precum si venele de calciu care strabat crapaturile din stratul de piatra in care s-a forat atrag atentia ca aici a fost un mediu umed, unde s-au depus straturi de roca sedimentara, in trecutul indepartat.

Misiunea roverului in craterul Gale in urmatorii doi ani va fi sa foreze in continuare, pentru a ajuta la elucidarea conditiilor de pe Marte si a raspunde la intrebari de genul "substantele chimice pe baza de carbon esentiale vietii se mai afla in rocile vechi de pe Marte?".

"Toate acestea ne vor ajuta sa aflam daca acesta a fost sau nu un mediu lcouibil odinioara", spune si seful misiunii roverului, John Grotzinger.

"Multi dintre noi au lucrat pentru aceasta zi cativa ani. Sa obtinem confirmarea finala ca forarea are succes este incredibil", si-a exprimat entuziasmul si Scott McCloskey, inginerul insarcinat cu sistemele de forare ale roverului.

Pretioasa mostra de roca gri martiana este acum in instrumentul colector al roverului si va fi scuturata o data sau de doua ori printr-o sita care separa particulele mai mari de 150 de microni in diametru.

Mici portiuni ale mostrei vor ajunge apoi in instrumentul de Chimie si Mineralogie (CheMin) si instrumentul de Analiza probelor de pe Marte (SAM), unde va fi stabilita compozitia chimica.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
ACUMA LA TV 14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta