Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 25 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Hologramele din Star Wars devin realitate

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 22 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 1472 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Hologramele din Star Wars devin realitate

V-ar plăcea să urmăriţi un film pe telefonul mobil în care personajele să „iasă” din ecran în 3D, aşa cum o făcea Prinţesa Leia în celebrul film „Star Wars? Dacă da, aflaţi că această posibilitate este foarte aproape de a deveni realitate.

O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii au anunţat că realizarea unui display conceput pentru telefoanele mobile, tablete şi ceasuri care permite vizualizarea unei imagini tridimensionale fără a mai fi nevoie să fie folosiţi ochelari speciali.

Spre deosebire de proiecţia holografică folosită în universul imaginat de George Lucas, display-ul conceput de oamenii de ştiinţă americani este plat şi luminat din spate.

Display-ul foloseşte o tehnologie cunoscută sub denumirea de „optică de difracţie” ce permite conceperea unor imagini tridimensionale ce pot fi vizualizate din mai multe unghiuri, chiar dacă dispozitivul este înclinat.

„Spre deosebirea de tehnologia existentă, care permite vizualizarea imaginilor tridimensionale doar prin mişcarea capului la stânga şi la dreapta (paralaxă orizontală), noi am realizat o tehnologie care permite crearea imaginilor 3D în paralaxă completă”, a comentat David Fattal, coordonatorul echipei de cercetători din cadrul Hewlett-Packard Laboratories din Palo Alto, California.

„De exemplu, dacă aţi urmări o imagine tridimensională ce înfăţişează planeta Pământ cu Polul Nord orientat spre privitor, prin rotirea capului în jurul display-ului veţi putea vedea orice ţară de pe glob, aţi avea posibilitatea să vedeţi întreaga planetă”, a explicat Fattal modul în care funcţionează tehnologia.

Optica de difracţie permite rezolvarea unei dificultăţi cauzate de anatomia umană, se arată în studiul publicat în prestigiosul jurnal ştiinţific Nature.

Oamenii văd lumea în mod stereoscopic, ceea ce înseamnă că cei doi ochi ai noştri văd două imagini uşor diferite, deoarece sunt poziţionaţi la o distanţă de aproximativ şase centimetri unul de celălalt.

  Imaginile 2D se bazează pe o singură imagine, ceea ce înseamnă că ambii ochi văd acelaşi lucru pe ecran. Pentru imagini 3D este necesar ca fiecare ochi să privească o imagine uşor diferită.

Sistemele ce folosesc ochelari funcţionează datorită faptului că aceştia sunt dotaţi cu lentile care polarizează lumina în direcţii diferite, sau, în cazul ochelarilor ieftini şi care provoacă dureri de cap, pentru că au o lentilă colorată în roşu şi alta în verde.

Cea mai bună opţiune pentru producerea de imagini 3D fără ochelari ar fi imaginile holografice, precum în Star Wars. În acest moment, însă, această tehnică nu poate fi folosită pentru clipurile video obişnuite, pentru că necesită o densitate a pixelilor prea mare pentru tehnologia actuală.

  Noua metodă concepută de cercetătorii americani foloseşte un sistem luminat din spate, cu o suprafaţă ce prezintă numeroase crestături microscopice. Aceste crestături trimit fotonii în diferite direcţii, iar pixelii individuali formează laolaltă imagini diferite ce sunt trimise către fiecare dintre cei doi ochi.

Modelul demonstrativ dat publicităţii de oamenii de ştiinţă poate trimite lumina în 14 direcţii diferite, realizând un efect 3D la un unghi de 90 de grade la o distanţă de un metru de dispozitiv. Testele au fost realizate cu secvenţe video ce rulau cu o viteză de 30 de cadre pe secundă.

Oamenii de ştiinţă anunţă că modelul poate fi modificat pentru a trimite lumina în 64 de direcţii, mărind astfel zona de vizionare. „Prototipul actual este complet transparent”, a anunţat Fattal.

Sistemul prezintă şi câteva neajunsuri ce vor trebui rezolvate înainte să fie lansat pe piaţă. Pixelii generaţi de acest sistem 3D sunt mult mai mici decât cei folosiţi astăzi în dispozitivele mobile, astfel că este nevoie de mai multe eforturi înainte ca imaginile produse să fie de o calitate superioară, lucru ce ţine de densitatea pixelilor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta