Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 19 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Dosarele istoriei : Când Ceauşescu "vindea" germani la bucată - Deutsche Welle

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 20 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1200 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Dosarele istoriei :  Când Ceauşescu

"Petrolul, germanii si evreii sunt cele mai cautate marfuri pentru export", obisnuia sa spuna Ceausescu. In perioada 1969-1989, dictatorul roman a "vandut" Germaniei aproape 200.000 de etnici germani.

Momentul 1989

La sfarsitul lui 1989, romanii s-au ridicat impotriva regimului Ceausescu. Romania iesea si ea de sub Cortina de Fier, la cateva saptamani dupa caderea Zidului Berlinului. Bucuria provocata de caderea regimului a fost imensa in randul cetatenilor romani, noteaza Deutsche Welle.

Etnicii germani au fost, de asemenea, foarte incantati de venirea libertatii. Si ei, asemenea romanilor, au fost tinuti "sub cheie" in saraca tara balcanica. Germanii care, in vremea comunismului, au vrut sa plece in tara natala au fost "vanduti" RFG-ului de regimul dictatorial din Romania. Nicolae Ceausescu le dadea voie sa plece in Germania contra unor sume solide de bani.

Dupa caderea lui, o mare parte din etnicii germani parasesc Romania pentru totdeauna.

Istoria germanilor in Transilvania

Ca urmare a acestei emigrari masive, orasul Sibiu, care ani la rand a purtat numele nemtesc Hermannstadt, isi pierde mare parte din locuitori. Daca in 1977 in oras traiau 25.000 de etnici germani, in 1992 numarul lor scazuse la 6.000. Astazi, in oras, nu mai sunt decat 1.500 cetateni de etnie germana, potrivit Deutsche Welle.

In Evul Mediu timpuriu, Transilvania a fost obiectul mai multor atacuri din partea unor popoare nomade. Cu multe eforturi, regii unguri reusesc sa pacifice regiunea. Curand, in regiune se instaleaza oameni din Elsass-Lothringen, Flandra si Luxemburg, Bavaria si Saxonia.

Unul dintre nou-venitii saxoni, pe nume Hermann, pune bazele Hermannstadt. Oamenii care se aduna aici devin repede cunoscuti sub numele de saxoni transilvaneni (Siebenburger Schsen). In alte regiuni li se spunea sasi. Cu timpul, ei isi construiesc o cultura proprie, au parte de numeroase privilegii asigurate de rege si se delimiteaza de vecinii lor negermani.

Germanii incep sa populeze si alte regiuni ale Romaniei de azi. Sunt cunoscuti in istorie svabii banateni, germanii bucovineni si altii. Peste tot li se dusese faima de oameni muncitori si minutiosi, informeaza publicatia germana.

Increzatori in ideea nationalsocialismului

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Romania era populata de diverse etnii. Sasii transilvaneni fac tot posibilul pentru a-si pastra privilegiile avute inainte de razboi. In Hermannstadt ajunsesera deja minoritari. In 1941, aici traiau 30.000 romani si 23.000 etnici germani.

Multi dintre saxonii transilvaneni au sesizat ca pot avea o sansa in a-si recupera privilegiile, uitandu-se catre nationalsocialismul lui Hitler. Sasii credeau mult in teoria nazista, conform careia rasa germana este superioara tuturor celorlalte.

Nici Hitler nu inceta a se prezenta ca ocrotitorul tuturor germanilor din afara tarii. Dirijati si manipulati de Berlin, multi sasi intra in razboi, luptand alaturi de germani. Cand Armata Rosie intra in Romania, zeci de mii de etnici germani sunt deportati in URSS.

Cat costa un etnic german

Dupa Al Doilea Razboi Mondial germanii din Romania comunista, al caror numar era de jumatate de milion de oameni, au fost considerati tradatori. Din aceasta cauza cei mai multi dintre ei isi doreau sa paraseasca cat mai repede Romania.

La sfarsitul anilor '60, dictatorul roman Ceausescu incheie cu Germania Federala un acord, parafand un targ ce a fost tinut secret mult timp. In urma intelegerii dintre cele doua parti, pentru fiecare cetatean german trimis in RFG, Romania primea de la guvernul federal cate 8.000 de marci germane. Conform datelor oficiale, aproape 200.000 de etnici germani au parasit Romania in acest fel.

Astazi, in Romania traiesc mai putin de 40.000 de etnici germani. In Sibiu, Hermannstadt-ul de altadata, sunt aproape 1.500. Unul dintre ei, Klaus Johannis este primarul orasului. De 12 ani incoace, puncteaza Deutsche Welle.



share - facebook    share - twitter
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta