Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 14 Iunie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Temperatura și aciditatea apei din Marea Mediterană cresc într-un ritm fără precedent

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 17 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 1333 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Temperatura și aciditatea apei din Marea Mediterană cresc într-un ritm fără precedent

Creșterea într-un ritm fără precedent a temperaturii și acidității apei din Marea Mediterană reprezintă un considerabil pericol pentru ecosistemul marin, existând totodată riscul unei proliferări masive a meduzelor, este concluzia unui raport prezentat joi la Barcelona, elaborat în cadrul proiectului european MedSea, transmite EFE.

Rezultat al activității de trei ani și jumătate a 110 cercetători din 12 țări, studiul a scos în evidență faptul că temperatura Mediteranei a crescut cu 0,67 de grade Celsius în ultimii 25 de ani. Dacă va continua procesul de creștere a cantității de gaze cu efect de seră, temperatura de la suprafața Mediteranei va urca până în 2050 cu până la 1,5 grade în est, în mările Egee și Adriatică, și va depăși constant pragul de 29 de grade Celsius în sud.

Aciditatea apelor a sporit cu 60 % de la începutul revoluției industriale și cu 10 % doar în ultimii nouă ani, din 1995 pînă în prezent, și, dacă nu se iau măsuri adecvate, va fi cu 152 % mai mare la sfârșitul secolului, spun cercetătorii.

Un sfert din cantitatea de CO2 din atmosferă se absoarbe în apa mărilor și crește aciditatea acesteia. Din cauza încălzirii globale, cantitatea de CO2 este mai mare în aer și are ca efect o apă tot mai acidă în mări și oceane, a explicat coordonatorul proiectului, Patrizia Ziveri, de la Institutul de Știință și Tehnologie a Mediului de la Universitatea Autonomă din Barcelona.

 Aciditatea crescută dăunează zooplanctonului și fitoplanctonului, dar și unor specii emblematice precum coralul roșu, care protejează coastele marine împotriva eroziunii. Prin urmare, vor fi afectate pescuitul, acvacultura și turismul, a avertizat specialistul.

Unele dintre efectele negative sunt deja vizible, susține raportul, dând ca exemplu migrarea către nord a unor specii caracteristice părții de sud-est a Mării Mediterane și creșterea mortalității organismelor marine în timpul verii.

Potrivit calculelor specialiștilor, înmulțirea meduzelor numai în apropiere de țărmul israelian al Mării Mediterane ar putea duce la o scădere de 3-10,5 % a numărului de turiști, ceea ce ar însemna o pierdere economică de aproximativ 6,2 milioane de euro.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta