Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 25 Martie, 2025
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Germanenul, noul nanomaterial minune

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 12 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1253 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Germanenul, noul nanomaterial minune

Familia nanomaterialelor viitorului s-a mărit cu un nou membru, după ce o echipă europeană de cercetători a reuşit să producă germanen, un "verişor" al grafenului, care ar putea avea numeroase aplicaţii utile, mai ales în industria electronică şi a computerelor cuantice, informează AFP.

Evocat pentru prima dată în 2009, germanenul nu a putut fi obţinut până acum, în contextul în care comunitatea ştiinţifică era cuprinsă de efervescenţă în urma sintetizării grafenului.

Grafenul, ca şi germanenul, dar şi silicenul, sintetizat în 2012, sunt obţinute pe baza unor elemente din aceeaşi familie (respectiv carbon, germaniu şi siliciu).

 Cercetătorii Maria Eugenia Davila (Institutul de ştiinţa materialelor din Madrid), Guy Le Lay (Universitatea Aix-Marseille) şi Angel Rubio (Universitatea Ţara Bascilor din San Sebastian) au reuşit să sintetizeze germanen, depunând atomi de germaniu pe un suport din aur.

Noul material astfel obţinut, care prezintă aceeaşi structură bidimensională în formă de fagure ca şi grafenul, este prezentat pe larg, miercuri, în revista New Journal of Physics.

În paralel, o echipă chineză a raportat la rândul ei că a reuşit să sintetizeze germanen, dar pe un suport din platină.

Spre deosebire de grafen, care se găseşte în stare naturală în grafit, material folosit la fabricarea minelor de creion, germanenul şi silicenul nu există în natură.

"Sinteza germanenului reprezintă doar începutul unui lung proces de cercetări ştiinţifice", a declarat Guy Le Lay, subliniind că procesul nu va fi unul uşor. "O muncă considerabilă este de acum necesară pentru a caracteriza mai bine proprietăţile electronice ale materialului", a adăugat el.

Avantajele germanenului şi silicenului, în raport cu grafenul, constau în faptul că aceste materiale "sunt direct compatibile cu industria electronică".

Ele sunt "izolatori topologici", materiale izolante în structura lor internă şi conductoare la suprafaţă, care au, "potenţial, într-un orizont mai îndepărtat, aplicaţii extrem de interesante în domeniul computerelor cuantice".

Grafenul a fost izolat pentru prima dată în 2004 de cercetătorul Andre Geim, recompensat în 2010 cu premiul Nobel pentru fizică, alături de Konstantin Novoselov.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
ACUMA LA TV 17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta