Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 25 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ultima dezbatere: Obama, ofensiv, relevă un Romney incompetent în politica externă

Categorie stire International | Autor stire Lit | Data publicare Marti, 23 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1018 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ultima dezbatere: Obama, ofensiv, relevă un Romney incompetent în politica externă

Barack Obama, foarte ofensiv, l-a prezentat luni seara pe adversarul său republican Mitt Romney ca pe un politician incompetent şi indecis în materie de politică externă, în cea de-a treia şi ultimă dezbatere televizată la Boca Raton (Florida), ce intervine cu 15 zile înainte de alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii, comentează agenţia France Presse.
'Ori de câte ori v-aţi expus o opinie, v-aţi înşelat!', a declarat preşedintele democrat în exerciţiu într-o confruntare televizată virulentă, pe alocuri tensionată, în cursul căreia nu şi-a slăbit adversarul din ochi.


'Aţi spus că trebuia să mergem în Irak, deşi ştiaţi că acolo nu existau arme de distrugere în masă. Aţi spus că ar trebui să avem în continuare trupe în Irak', a adăugat Obama, care se mândreşte că şi-a ţinut promisiunea din campania precedentă de a-i retrage pe soldaţii americani până la sfârşitul lui 2011 din această ţară.


Această strategie ofensivă a liderului de la Casa Albă i-a adus imediat o creştere în sondajele realizate în finalul dezbaterii. Pentru 53% dintre americanii 'indecişi' chestionaţi de CBS, preşedintele a ieşit victorios din actuala confruntare TV cu Romney, a cărui prestaţie a fost apreciată doar de 23%. Institutul PPP relevă un procent de 52% în favoarea lui Obama, tot printre cei din categoria 'indecişilor', faţă de 42%, câţi şi-au exprimat simpatia pentru Romney, în timp ce electorii chestionaţi de CNN l-au creditat pe preşedintele în exerciţiu cu un avans lejer în faţa candidatului republican, 48% faţă de 40%.

Christopher Arterton, specialist în politică la Universitatea George Washington, consideră că Romney 'a fost în măsură să demonstreze că nu este un conservator sângeros şi furios aşa cum a încercat să-l prezinte Obama'. Această imagine l-ar putea ajuta 'în special în statele în care trebuie să câştige, precum Florida şi Ohio'.


Adeseori cei doi candidaţi au găsit puncte convergente atunci când s-au erijat în apărători ai Israelului şi au pus la colţ Iranul pe tema programului nuclear. Europa în schimb nu a fost abordată, iar Africa foarte puţin, în această dezbatere de 90 de minute.


'Fiind de acord (cu Obama) în puncte importante de politică externă, Romney a jucat cu prudenţă în această seară /de luni/ încercând să deplaseze dezbaterea spre subiectele economice pe care consideră că le stăpâneşte mai bine', a estimat Dotty Lynch, profesor de comunicare la American University (Washington DC).


Cei doi candidaţi sunt la egalitatea în majoritatea sondajelor naţionale, chiar dacă preşedintele în exerciţiu înregistrează un avans în mai multe state unde Romney ar trebui să câştige dacă vrea să ajungă în fotoliul de la Casa Albă. Acest avans a fost redus totuşi în ultimele zile, marcând finalul unei campanii acerbe.

Obama şi-a acuzat adversarul că vrea 'să importe politicile anilor 1980', amintind că Romney a calificat Rusia drept cel mai mare inamic al SUA, o relicvă a Războiului Rece. De asemenea, liderul de la Casa Albă i-a amintit acestuia şi că şi-a schimbat poziţia şi cu privire la Afganistan.


Preşedintele a replicat amuzat la reproşurile contracandidatului republican cu privire la scăderea numărului de nave ale marine militare americane. SUA au de asemenea 'mai puţini cai şi baionete', a răspuns el, pentru a ilustra evoluţia priorităţilor militare, adăugând că armata se schimbă în ton cu vremurile.


La rândul său, Mitt Romney a pus la îndoială strategia de securitate a lui Obama: 'V-am felicitat pentru eliminarea lui Osama ben Laden şi pentru lupta contra Al-Qaida, dar ca să supravieţuieşti nu este suficient să ucizi', a afirmat el, reluând diatribele sale cu privire la 'slăbiciunile' lui Obama, în special în ceea ce priveşte Iranul. 'Trebuie să ne sprijinim aliaţii. Cred că tensiunile între Israel şi SUA sunt regretabile', a spus candidatul republican.

'Atât timp cât sunt preşedinte, Iranul nu va avea armă nucleară', a replicat tăios Obama, asigurând că, dacă Israelul va fi atacat, SUA vor fi de partea sa.


'Statele Unite şi-au văzut comandantul suprem şi pe cineva care nu este pregătit să fie comandant suprem', a comentat după dezbatere şeful de campanie al lui Obama, Jim Messina.


Republicanii, la rândul lor, au asigurat că dezbaterea de luni seara a întărit poziţia prezidenţială a candidatului lor. Marco Rubio, senator de Florida, l-a acuzat pe Obama că a 'apărut mic şi meschin în special în marile dosare', în această ultimă dezbatere televizată din ciclul electoral, ce a avut loc la Universitatea Lynn din Boca Raton, 75 km nord de Miami în Florida.


Ambii candidaţi îşi reiau marţi campania. Preşedintele are prevăzute de marţi până joi vizite electorale în şase state, de la Florida la Ohio, via Colorado, Nevada, Virginia şi Illinois, unde va vota în avans joi. Mitt Romney se va duce marţi în Nevada şi Colorado, iar miercuri în Iowa.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta