Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 25 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

UE îi promite Republicii Moldova o aderare mai grabnică, scrie presa rusă

Categorie stire International | Autor stire Lit | Data publicare Joi, 25 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 986 ori | Comentarii stire 0 comentarii

UE îi promite Republicii Moldova o aderare mai grabnică, scrie presa rusă

Republica Moldova are şansa să-şi accelereze integrarea în Uniunea Europeană. O asemenea posibilitate a fost anunţată de comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, în cadrul forumului UE-Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Berlin.


În opinia lui Fule, republicii trebuiesă i se ofere posibilitatea de a obţine statutul de membru în UE, dat fiind 'viteza fără precedent a modului de desfăşurare a reformelor democratice'. Liderii de la Chişinău sunt de părere că o asemenea perspectivă va face Republica Moldova mai atractivă pentru locuitorii Transnistriei, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.


După cum a declarat Fule, republica trebuie să obţină o perspectivă clară în ceea priveşte aderarea la UE, ţinând cont de reformele desfăşurate cu succes. Comisarul european a subliniat că, în ultimii ani, Republica Moldova s-a schimbat foarte tare şi continuă să se schimbe în ritm accelerat, devenind lider printre ţările participante ale Parteneriatului Estic, un partener stabil şi sigur al UE.


Stefan Fule a amintit că Republica Moldova poartă negocieri cu UE în vederea semnării Acordului de asociere, de liber schimb şi a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, subliniind totodată că republica 'merită mai mult'. Potrivit lui Fule, răspunsul UE la reformele desfăşurate de Republica Moldova trebuie să fie unul adecvat: este necesar ca acestei ţări să i se ofere perspective mai bune pentru cetăţenii săi, pentru ca ei să aibă siguranţa viitorului lor, iar ţara să-şi amplifice cooperarea cu UE.


Comisarul european a dat asigurări că UE va continua să ajute Republica Moldova. Chiar şi astăzi republicii i se acordă cel mai mare ajutor în cadrul parteneriatului european: 100 de milioane de euro pe an.


Unul dintre sponsorii europeni principali este Suedia, care acordă anual Chişinăului 13 milioane de euro. Suedia sprijină în mod hotărât integrarea republicii în UE şi este interesată în transmiterea experienţei sale în diverse domenii, a declarat ministrul suedez al comerţului, Ewa Bjorlin, la finalul întrevederii avute la Chişinău cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. Membrii delegaţiei suedeze, din care au făcut parte reprezentanţi ai companiilor suedeze care activează deja în Republica Moldova, dar şi ai companiilor care intenţionează să-şi deschidă un business în această ţară, şi-a exprimat deschiderea de a-şi împărtăşi experienţa în domeniul administrativ, al sănătăţii, pe calea înfiinţării de spitale universitare, al prelucrării apelor de scurgere şi în alte domenii.


Nezavisimaia Gazeta precizează că primii paşi în negocierile pentru semnarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi UE au fost făcuţi în timpul preşedinţiei suedeze a UE. La acea dată, Chişinăului i s-a promis deschiderea într-un viitor apropiat a unor pieţe de desfacere şi semnarea la anul a Acordului pentru un comerţ aprofundat şi atotcuprinzător cu UE.


'Vom continua să implementăm reformele necesare, pentru ca Republica Moldova să facă saltul necesar şi să devină o parte a marii familii europene', a promis premierul moldovean. Declaraţiile lui Fule au fost interpretate la Chişinău drept o posibilitate de a apropia acest eveniment.


'Promisiuni din partea UE s-au făcut auzite şi înainte, însă de data aceasta o asemenea promisiune a fost făcută de la tribuna unui important forum internaţional, iar acest lucru oferă încredere', afirmă directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie. Este adevărat că pentru ca speranţele Chişinăului să se îndeplinească, este necesar să fie îndeplinite toate condiţiile: să fie reformat sistemul juridic şi învinsă corupţia, subliniază analistul.


De altfel, chiar dacă reformele necesare vor fi desfăşurate, alianţa aflată la guvernare în Republica Moldova va trebui să facă ceva şi pentru alegătorii săi, care, potrivit lui Barbăroşie, 'ar putea accepta corupţia, dar nu vor accepta niciodată salariile şi pensiile mici'. 'Pentru succesul vectorului european autorităţile trebuie să-şi asigure până în alegeri, care se vor desfăşura probabil în ianuarie 2015, sprijinul electoratului', a subliniat expertul.


În opinia lui Barbăroşie, dacă promisiunile lui Fule vor deveni realitate, acest lucru ar putea contribui la reîntregirea Republicii Moldova: perspectiva europeană va face malul drept al Nistrului mai atractiv pentru cel stâng, pentru Transnistria.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta