Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 25 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Europarlamentar Iosif Matula: Strategia Dunării, un proiect-reper pentru Uniunea Europeană

Categorie stire International | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 29 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 908 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Europarlamentar Iosif Matula:  Strategia Dunării, un proiect-reper pentru Uniunea Europeană

Europarlamentarul Iosif Matula a prezentat poziția Grupului Partidului Popular European în Plenul Parlamentului European în cadrul unei dezbateri privind evaluarea intermediară a Strategiei Dunării, proiect promovat de Uniunea Europeană.

 

 „Am subliniat că acest proiect reprezintă o provocare pentru întreaga Uniune Europeană, nu doar pentru statele riverane Dunării, atât ca şi colaborare în interiorul Uniunii, dar şi în relațiile extra-comunitare cu țări precum Serbia, Republica Moldova sau Ucraina, state cu care noi avem frontiere comune. Cu atât mai mult, crește rolul României în această Strategie a Dunării, prin care se pot revigora rutele de transport fluvial pe tronsonul Dunăre-Rin sau implementa proiecte  transfrontaliere, în care rolul administraţiilor locale sau regionale să fie determinant”, a declarat Iosif Matula.

 

Europarlamentarul a adus în discuție podul în construcție Calafat Vidin peste Dunăre, subliniind că lipsa infrastructurii reprezintă un obstacol în calea implemnetării Strategiei Dunării și a cooperării transfrontaliere. "Infrastructura trebuie să joace un rol prioritar, prin urmare, avem nevoie de mai multe conectări pe un sector de 650 de km, incluzând granița dintre România și Bulgaria, unde în prezent există doar un singur pod".

 

Iosif Matula a atras atenția asupra faptului că pentru implementarea cu succes a Strategiei Dunării,  Comisia Europeană trebuie să facă eforturi suplimentare.

 

 „Poziţia Comisiei este clară: fără fonduri suplimentare, fără legi noi promulgate şi fără structuri administrative noi. Am adresat o întrebare vicepreședintelui Comisiei Europene,  Maroš Šefčovič, considerând că poziţia Comisiei merită să fie revizuită dacă rezultatele concrete ale evaluărilor vor fi pozitive. De asemenea, am solicitat Comisiei să identifice măsuri directe de intervenţie acolo unde se constată blocaje la nivel interregional sau în special transfrontalier”, a completat Iosif Matula.

 

Vicepreședintele Šefčovič a dat asigurări că finanțarea pentru Strategia Dunării va fi analizată la negeocierile privind Cadrul Financiar Multianual de la finalul lunii noimembrie. De asemenea, acesta a subliniat necesitatea unei colaborări strânse între Comisia Europeană și statele membre în vederea întocmirii unor liste comune de priorități.

 

 

***


Comisia Europeanã a publicat, la 8 decembrie 2010, proiectul Strategiei UE pentru Regiunea Dunãrii, care include Comunicarea Comisiei Europene asupra Strategiei UE pentru Regiunea Dunãrii și Planul de Acțiune, elaborat pe baza contribuțiilor primite de la toate statele din bazinul Dunãrii.

 

Strategia pentru regiunea Dunarii urmăreşte dezvoltarea sustenabilă a infrastructurilor energetice şi de transport ale macro-regiunii, protecţia mediului, dezvoltarea socială şi economică, precum şi realizarea unui sistem de coordonare. Strategia Dunării cuprinde 11 domenii de acţiune şi implică 14 ţări, cu o populaţie totală de 115 milioane de locuitori.

 

 

28 octombrie 2012share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta