Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Comisia Europeană: Spania nu va mai avea nevoie de noi măsuri de austeritate

Categorie stire International | Autor stire Lit | Data publicare Joi, 15 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 829 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Comisia Europeană: Spania nu va mai avea nevoie de noi măsuri de austeritate

Spania nu va avea nevoie de măsuri suplimentare de austeritate până la sfârşitul anului viitor, chiar dacă va rata fără îndoială ţintele de deficit, a anunţat, miercuri, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, un semnal clar că Bruxellesul se îndepărtează de răspunsul la criză bazat pe austeritate, relatează Financial Times.


Evaluarea oficialului CE nu stabileşte noi ţinte bugetare pentru acest an sau pentru anul viitor, ci reprezintă, în schimb, un acord bazat pe reformele structurale propuse de Madrid ca parte a proiectului de buget prezentat în septembrie.


"Nu suntem atât de mult concentraţi pe ţinte nominale, chiar dacă deseori ele ajung mai uşor subiecte de ştiri deoarece sunt procentaje exacte. În opinia mea, este deopotrivă calea cea bună de urmat din punct de vedere economic, cât şi calea corectă de a aplica (regulile UE)", a spus Rehn.


Decizia, aprobată miercuri de Comisia Europeană, a survenit în aceeaşi zi în care mai multe demonstraţii antiausteritate organizate de sindicate au avut loc în capitalele câtorva ţări cu probleme din zona euro, în special Spania şi Portugalia, unde au fost închise şcoli, transportul public a fost oprit, iar traficul aerian a fost perturbat.


Rehn a atras atenţia că decizia nu trebuie considerată o schimbare de politică la nivelul zonei euro, precizând că Bruxellesul trebuie 'să analizeze fiecare ţară de la caz la caz'. El a adăugat că Spania mai are de făcut multe lucruri în 2014, când Madridul ar trebui să-şi reducă deficitul public, care s-a situat la 11% din PIB la sfârşitul anului trecut, sub pragul de 3% acceptat în UE.


Decizia transmite însă un semnal puternic potrivit căruia Comisia Europeană se îndreaptă spre poziţia Fondului Monetar Internaţional privind criza, care include o mai mare flexibilitate pentru ţările cu probleme precum Grecia, unde ţintele fixe de deficit au determinat reduceri bugetare drastice chiar şi în timpul unei recesiune profunde, comentează Financial Times.


Evaluarea Comisiei trebuie aprobată de statele membre ale zonei euro, inclusiv de Germania, ai cărei oficiali au insistat frecvent asupra menţinerii ferme a ţintelor de deficit. Însă, conform reglementărilor UE adoptate ca parte a răspunsului la criză al Bruxellesului, Olli Rehn are puterea de a stabili calendare economice care sunt dificil de respins de guvernele naţionale.


Dacă va fi aprobată, schimbarea eliberează o povară majoră de pe umerii premierului spaniol Mariano Rajoy în încercarea de a obţine asistenţă economică de la UE şi Banca Centrală Europeană. Rajoy a afirmat în repetate rânduri că nu va dori un ajutor - aşteptat a se derula printr-un program UE-BCE de achiziţii de obligaţiuni cu scopul de a reduce costurile de împrumut ale Madridului - dacă acesta presupune măsuri suplimentate de austeritate.


Spania trebuia să-şi reducă deficitul la 6,3% din PIB în acest an şi la 4,5% anul viitor. În ciuda insistenţelor din această săptămână ale ministrului spaniol de finanţe Luis de Guindos că acest ţinte vor fi îndeplinite, previziunile UE anticipează un deficit de 8% în acest an şi de 6% în 2013.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta