Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Moartea lui Giulio Andreotti, de şapte ori fost prim-ministru, în atenţia presei italiene

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 07 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 1039 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Moartea lui Giulio Andreotti, de şapte ori fost prim-ministru, în atenţia presei italiene

Moartea lui Giulio Andreotti, de şapte ori fost prim-ministru al Italiei, de 26 de ori ministru şi figură de vază a fostei Democraţii Creştine, care a decedat luni la Roma, la vârsta de 94 de ani, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.

"Legenda lui Belzebut", scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Giulio Andreotti, cel mai faimos politician italian, care se născuse pe 14 ianuarie 1919 la Roma, a decedat luni la domiciliul său din capitala Italiei, la vârsta de 94 de ani. Supranumit, printre altele, "Belzebut", din cauza cinismului său politic, Giulio Andreotti era senator pe viaţă din anul 1991.

Într-un articol intitulat "Legenda lui Belzebut", jurnalistul Eugenio Scalfari, fondatorul cotidianului La Repubblica, scrie că Andreotti "a fost adevăratul - şi niciodată rezolvatul - mare mister al primei Republici Italiene. Un personaj indescifrabil, un cardinal al politicii italiene, care a ţesut timp de peste 50 de ani cele mai profunde şi mai misterioase scandaluri ale politicii din Peninsulă". Împreună cu Andreotti "mor cele mai mari mistere legate de raporturile politicii italiene cu mafia şi cu loja masonică P2 (Propaganda 2) a lui Lucio Gelli", mai scrie Eugenio Scalfari.

"Moartea lui Andreotti, o viaţă la putere", scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă că Giulio Andreotti a fost de şapte ori prim-ministru şi de 26 de ori ministru /a fost ministru de externe, ministru al economiei şi finanţelor, ministru al apărării, ministru al industriei, ministru de interne şi ministru al culturii/. O legendă a fostului partid Democraţia Creştină, "un personaj care a dominat politica italiană timp de peste 60 de ani, "domnind" în Italia mai mult decât regina Elisabeta a II-a în Marea Britanie, un personaj la fel de important pentru italieni ca Margaret Thatcher pentru britanici".

Andreotti "a fost Democraţia Creştină, a fost politica italiană, în bine şi în rău, o personalitate extraordinară, cunoscută la nivel internaţional, un adevărat catolic, un mare om de stat care a crezut în instituţiile ţării, marea enigmă a politicii italiene", notează principalul cotidian milanez.

A murit "Belzebut", cel mai cinic politician italian, a cărui activitate politică s-a desfăşurat pe o perioadă de peste 60 de ani, "o emblemă a puterii politice", adaugă publicaţia amintită.

"A murit Giulio Andreotii, putere şi mister", scrie La Stampa din Torino, care subliniază faptul că Andreotti a fost acuzat de a fi întreţinut raporturi cu mafia siciliană, Cosa Nostra, şi cu fostul boss al mafiei din Sicilia, Toto Riina.

În perioada 1948-1991 a fost deputat, iar după anul 1991 a fost senator pe viaţă, numit de fostul preşedinte al Republicii, Francesco Cossiga. Andreotti era şi un apreciat jurnalist şi scriitor, precizează principalul cotidian torinez.

La vârsta de 28 de ani, în 1946, a avut prima sa funcţie importantă, devenind secretar de stat la preşedinţia Consiliului de miniştri. În 1954 a devenit ministru pentru prima oară, iar în 1972 a devenit prim-ministru pentru prima dată, în cel mai scurt guvern din istoria Republicii Italiene, care a durat numai nouă zile, aminteşte La Stampa.

"A murit la 94 de ani Giulio Andreotti, simbol al misterelor politice din Italia", scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care precizează că funeraliile lui Giulio Andreotti vor avea loc marţi după-amiază la Roma, în formă privată, deoarece familia fostului senator pe viaţă a refuzat funeraliile de stat, declarând că "după peste 50 de ani de viaţă politică sub lumina reflectoarelor, a sosit momentul de a comemora în familie moartea unui important politician".

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a declarat că Andreotti a fost un mare protagonist al politicii italiene, pe care "îl va judeca istoria". Premierul Enrico Letta l-a definit "un protagonist al democraţiei italiene, încă de la naşterea Republicii", în timp ce fostul premier italian Silvio Berlusconi a afirmat că a murit un mare personaj al politicii italiene, "urât şi demonizat de stânga italiană", un politician abil, extrem de inteligent şi foarte controversat, conchide publicaţia menţionată.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
ACUMA LA TV 10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta