Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 18 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Vânzările de petrol rusesc către Europa au scăzut la minimul ultimilor 10 ani

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 04 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 981 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Vânzările de petrol rusesc către Europa au scăzut la minimul ultimilor 10 ani

Vânzările de petrol rusesc către Europa au scăzut la minimul ultimilor 10 ani, pe fondul creşterii consumului intern din Rusia şi politicii Moscovei de a favoriza exportul către China, situaţie care conduce la creşterea costurilor pentru rafinăriile europene.

Rusia va livra în luna iulie către Europa 2,1 milioane barili de petrol pe zi, potrivit orarelor de transport, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, potrivit Financial Times.

Astfel, petrolul rusesc a devenit mai scump în Europa decât cotaţia de referinţă Brent, deşi este de calitate inferioară, potivit datelor Platts.

Exporturile de petrol rusesc către Asia au crescut puternic în ultimii trei ani, de la aproape zero la 500.000 de barili pe zi, după ce Rusia a încheiat acorduri la nivel înalt pentru aprovizionarea Chinei prin noua conductă care conectează Siberia de Est şi coasta Oceanuui Pacific. În iunie, Rosneft a încheiat un acord pentru dublarea livrărilor de petrol către China, contract multianual evaluat la 270 miliarde de dolari.

"Din punctul de vedere al Rusiei, este de înţeles că redirecţionează exporturile către Asia, unde cererea este în creştere. Însă strategia conduce la ofertă insuficientă în Europa, unde livrările din Marea Nordului sunt de asemenea în scădere", potrivit unui consultant citat de Financial Times.

Totodată, companiile ruseşti preferă să exporte produse finite cu marjă de profit mai ridicată, precum motorina, în loc de petrol brut. Cantitatea de petrol procesată de rafinăriile din Rusia a crescut cu 25% din 2005, la peste 5 milioane barili pe zi.

Între timp, rafinăriile din Europa nu mai au acces la petrolul din Iran, pe fondul embargoului impus asupra Teheranului de SUA şi ţările aliate.

Rafinăriile din Europa de Est, precum cele deţinute de Neste Oil (Finlanda), PKN Orlen (Polonia) şi MOL (Ungaria), care primesc din Rusia o cantitate semnificativă din necesarul de petrol, ar putea fi cel mai afectate, potrivit analiştilor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta