Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 25 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Iranul declară că va crește producția de uraniu îmbogățit până la 5%

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 26 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 915 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Iranul declară că va crește producția de uraniu îmbogățit până la 5%

Iranul intenționează să-și crească producția de uraniu îmbogățit până la 5%, după acordul interimar încheiat cu cele șase mari puteri asupra programului său nuclear, a declarat Ali Akbar Salehi, șeful Organizației iraniene pentru energie atomică, relatează agenția de presă locală Fars, preluată marți de Ria Novosti.

'Producția de uraniu, îmbogățit până la 5%, nu va fi redusă, dimpotrivă, aceasta va crește. Noi nu trebuie să îmbogățim uraniul cu 20% în termen de șase luni', a indicat Salehi, la nici două zile după acordul considerat 'istoric', menit să bareze calea Iranului spre dotarea cu bomba atomică.

În conformitate cu acordul încheiat duminică la Geneva, Teheranul se angajează să lase sub formă de oxid jumătate din uraniul îmbogățit cu 20% de care dispune, în calitate de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran. Iar restul ar urma să fie diluat până la 5%. În plus, prin respectiva înțelegere cu țările membre ale Grupului 5+1 (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, plus Germania), Iranul se angajează să renunțe la îmbogățirea uraniului cu mai mult de 5%.

În declarația sa, Salehi a subliniat că Iranul nu a pierdut nimic prin semnarea acordului de la Geneva, în schimb sistemul de sancțiuni împotriva sa a fost 'zdruncinat'. El a evidențiat că Iranul a fost de acord doar să suspende îmbogățirea uraniului cu până la 20%.

'Este asemănător cu un robinet pe care l-am închis. Dacă ei (occidentalii) nu-și vor îndeplini obligațiile, noi vom redeschide robinetul', a avertizat oficialul iranian, citat de Ria Novosti.

După cum declarase anterior ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, textul de la Geneva conține o 'referire clară, potrivit căreia îmbogățirea /uraniului/ va continua'.

Un prim acord, de etapă, între Iran și marile puteri a fost semnat duminică la Geneva în urma unor negocieri intense. Documentul este considerat o 'primă etapă importantă' în calea împiedicării Teheranului de a obține acces la arma nucleară.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta