Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 23 Iulie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cristian Pârvulescu: Campania - puternic personalizată, după alegeri am putea avea o mini-criză politică legată de formarea Guvernului

Categorie stire Politic | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 07 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 900 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cristian Pârvulescu: Campania - puternic personalizată, după alegeri am putea avea o mini-criză politică legată de formarea Guvernului

Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat vineri că, în opinia sa, campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost una puternic personalizată, astfel că se aşteaptă ca votul românilor din 9 decembrie să fie dominat mai mult de sentimente şi mai puţin de logică.


''Campania pentru alegerile parlamentare a fost, probabil, cea mai slabă după 1989 din privinţa conţinutului. Discuţiile programatice au fost nule. A fost o campanie puternic personalizată, cu atacuri la persoană. A fost gândită în felul acesta de competitori, chiar dacă cu toţii au deplâns absenţa dezbaterii ideologice şi programatice. În realitate, nici USL, nici ARD nu şi-au dorit să aibă o dezbatere foarte importantă şi, în consecinţă, am asistat la această campanie în care preşedintele Traian Băsescu a fost prezent şi a intrat în jocul pe care USL se pare că l-a vizat de la început, a răspuns diferitelor chestiuni care i-au fost adresate şi, în felul acesta, s-a întărit personalizarea campaniei, ceea ce cu siguranţă va afecta votul, dar nu în sensul că va produce mai multă sau mai puţină prezenţă, ci în sensul că va fi un vot dominat de reactivitate şi de sentiment. Va fi un vot foarte puţin raţional. Anticipez un vot de tip negativ'', a spus acesta.


În ceea ce priveşte prezenţa românilor la urne, Cristian Pârvulescu se aşteaptă ca aceasta să fie una mai bună decât la alegerile parlamentare din 2008, de aproximativ zece milioane de alegători.


''Estimez o prezenţă la vot la aproximativ 50%, plus/minus câteva procente. Adică o prezenţă obişnuită. După 2000, prezenţa la vot s-a situat în jurul a zece milioane, zece milioane şi jumătate de români în condiţiile în care prezenţa populaţiei în ţară a scăzut în mod dramatic, aşa cum o indică şi ultimul recensământ, la aproximativ 16 milioane de votanţi. Deci, în condiţiile acestea, o prezenţă de zece milioane din 16 milioane prezenţi în ţară va fi o prezenţă bună. Anticipez o prezenţă la vot mai bună decât în 2008, când au fost 39% prezenţi. Sondajele, însă, vorbesc despre o prezenţă mai slabă decât la alegerile locale, ceea ce, din punctul meu de vedere, este surprinzător, dar ar putea fi explicat prin dezamăgirile care au apărut după referendumul din 29 iulie'', a adăugat analistul politic.


De asemenea, Cristian Pârvulescu a explicat că, potrivit sondajelor de opinie efectuate pe durata campaniei electorale, USL va reuşi, în urma alegerilor, să obţină majoritatea parlamentară, întrucât românii ar putea să sancţioneze şi la aceste alegeri PDL-ul şi implicit ARD-ul pentru măsurile de austeritate asumate în primăvara lui 2010.


''Cu siguranţă va exista, după alegeri, o formaţiune care va obţine majoritate. Nu ştim dacă va obţine majoritatea absolută. Majoritatea va fi obţinută cât se poate de clar, iar sondajele anticipează deja rezultatele şi nu mă aştept la nicio schimbare importantă în ceea ce priveşte clasamentul. Mai degrabă, schimbările pot să apară în ceea ce priveşte procentajul, dar nici aici nu pot fi foarte mari. Sondajele indică un trend relativ stabil, campania nu a prea modificat percepţia electoratului. Pe parcursul campaniei, alegătorii nu şi-au schimbat punctul de vedere. Miza aceea reprezentată de electoratul nehotărât a fost mai puţin importantă acum decât în cadrul altor alegerilor şi asta este o consecinţă a aplicării politicilor de austeritate în 2010 şi a furiei populare legate de consecinţele sociale ale acestor politici care nu au fost în niciun fel compensate printr-o creştere economică spectaculoasă în ultimii doi ani. Ca urmare, cei care sunt consideraţi responsabili de politicile de austeritate vor fi, probabil, din nou sancţionaţi, aşa cum s-a petrecut şi la locale, şi la aceste alegeri. Nu ştim cât de mare va fi sancţiunea. Va exista un partid majoritar. USL cu siguranţă. Nu ştim dacă va avea majoritatea absolută sau nu. Sondajele indică majoritatea absolută, dar nici acest lucru nu este foarte sigur. Suntem în plină ipoteză, abia de luni încolo vom putea să evaluăm situaţia'', a explicat analistul.


Cristian Pârvulescu a ţinut să precizeze că, deşi se aşteaptă ca după 9 decembrie România să se confrunte cu o 'mini-criză' în ceea ce priveşte numirea unui nou Executiv, speră că actorii implicaţi în această decizie să nu tergiverseze această chestiune mai ales în contextul în care şi partenerii europeni ai ţării noastre doresc găsirea unei soluţii rapide pentru asigurarea stabilităţii politice.


''Cel mai probabil, vom avea un fel de mini-criză politică la sfârşitul anului în încercarea de a forma o echipă guvernamentală, dar mă aştept ca raţiunea să predomine, iar părţile implicate - preşedintele, Parlamentul, partidele politice - să găsească o soluţie rapidă de numire a unui Guvern. Aici este importantă prezenţa la vot pentru că în cazul unei prezenţă scăzute, sub 50%, s-ar putea spune că nu este suficient de legitim Parlamentul, însă, o astfel de demonstraţie logică nu este una care să corespundă în vreun fel aşteptărilor europene. Toată lumea aşteaptă rezolvarea rapidă a problemei guvernării în România. Nici în 2004, nici în 2008 nu s-a tergiversat formarea Guvernului, deşi alegeri au mai avut loc în luna decembrie, dar până la finalul anului apărea o formulă guvernamentală. Ar fi de dorit ca şi la sfârşitul acestui an să avem o formulă guvernamentală stabilă astfel încât anul 2013 să înceapă în condiţii clare din punct de vedere guvernamental pentru că va fi cel mai dificil an din ultima perioadă. România va avea de plătit datorii de cinci miliarde de euro şi va avea nevoie de stabilitate politică pentru a face economia să funcţioneze'', a conchis acesta.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta