Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

,,Cred în politica bazată pe drepturi, fondată pe universalitate şi îmbunătăţirea egalităţii de şanse" Interviu cu deputatul Dorel Căprar, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Arad

Categorie stire Politic | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 15 August, 2013 | Nr. accesari stire 638 ori | Comentarii stire 0 comentarii

,,Cred în politica bazată pe drepturi, fondată pe universalitate şi îmbunătăţirea egalităţii de şanse

- Domnule deputat, aţi fost ales cu peste 54% din voturile electoratului, practic cel mai mare scor al unui parlamentar arădean în 2012, la alegeri. Cum se vede Aradul din București?

- Vă mărturisesc că am resimţit rezultatul electoral de care pomeneaţi drept o răspundere imensă faţă de oamenii care m-au votat şi nu numai , în concordanţă cu aşteptările populaţiei faţă de USL. Vedeţi dumneavoastră, eu am plecat în Parlament cu un avantaj clar, cunoscând îndeaproape problemele cetăţenilor din colegiul unde am candidat iar în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD problematica întregii regiuni. Anii petrecuţi în politică nu mi-au alterat simţul măsurii şi nici capacitatea de comunicare cu semenii, am pornit la drum cu conştiinţa că generaţia mea poate schimba în bine comunitatea pe care o reprezint. Este, dacă vreţi, un crez personal care îmi dă forţă şi energie în realizarea obiectivelor principale pentru care lupt împreună cu alianţa politică din care fac parte: restabilirea respectului pentru cetăţeni şi mai ales o viaţă mai bună pentru toţi românii. De aceea proiectele mele sunt şi vor fi orientate spre social, spre reechilibrarea balanţei de şanse în societate a celor defavorizaţi.Aradul se vede bine conturat din palatul Parlamentului iar munca mea se îndreaptă pe lângă atribuțiile de partid strict către prioritățiile arădenilor.

- V-ați implicat în multe proiecte sociale, cum se vor materializa acestea și - evident - ce domenii concrete vizează?

- Ţin să precizez că acest popor a avut parte de mult prea multă demagogie în timpul guvernării portocalii, de mult prea mult individualism şi izolare a puterii faţă de necesităţile reale ale populaţiei. O guvernare aproape de oameni, transparenţă decizională şi responsabilitate, acestea sunt dezideratele USL, în particular ale PSD. Sunt parte a unei echipe şi la rândul meu coordonez una, este un efort colectiv bazat pe o strategie de guvernare coerentă şi la mai bine de un an de la investirea cabinetului Ponta am demonstrat că atenţia principală este îndreptată spre nevoile cetăţenilor și nivelul lor de trai. Vă reamintesc faptul că de la 1 iulie au fost majorate ajutoarele sociale respectiv venitul minim garantat va creşte cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia pentru susţinerea familiei va fi majorată în medie cu 30%. Dacă mai adaug faptul că , TVA-ul la pâine a fost redus la 9%, aveţi deja o imagine a eforturilor şi realizărilor concrete ale noastre în plan social.

- Care este rolul dumneavoastră precis, domnule deputat, în această strategie politică și socială? Aveți atribuții bine definite...

- Da, probabil că deja știți, sunt raportor în cadrul Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, relativ la pachetul privind investiţiile sociale, derulat de COM (2013) 83. Pachetul în sine are rolul de contribui la atingerea ţintelor stabilite în cadrul  Strategiei Europa 2020 şi are două componente majore bazate pe recomandările Comisiei Europene. Scopul comisiei din care fac parte este determinarea nivelului în care Guvernul României satisface cerinţele şi a recomandărilor formulate de Comisia Europeană (CE) în tot ceea ce înseamnă investiţii sociale. În acest sens, am  redactat iniţial o serie de întrebări adresate celor şapte ministere care au atribuţii în domeniul investiţiilor sociale: Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (ministru Mariana Câmpeanu), Ministru Delegat pentru Dialog Social (Doina Adriana Pană), Ministerul Educaţiei Naţionale (ministru Remus Pricopie), Ministerul Tineretului şi Sportului (ministru Nicolae Bănicioiu), Ministerul Sănătăţii (ministru Eugen Nicolăescu), Ministerul Fondurilor Europene (ministru Eugen Teodorovici) şi Ministerul Finanţelor Publice (ministru Daniel Chiţoiu). Este vorba despre un proiect nelegislativ, care se referă la implementarea cerinţelor şi recomandărilor Comisiei Europene pentru o guvernanţă care să asigure investiţiile sociale pentru o dezvoltare armonioasă şi echilibrată a societăţii. Urmărim prin acest proiect armonizarea politicilor publice şi a programelor de acţiuni asociate, cu accent pe dezvoltarea socială, sub toate aspectele pe care le presupune.

Ulterior, după consultările cu reprezentanţii ministerelor de resort, am prezentat un raport complet privind întreaga problematică ce vizează pachetul de investiţii sociale.

- De aici derivă o întrebare logică, care este relaţia deputatului Dorel Căprar cu miniștrii cabinetului Ponta şi dacă acest dialog produce rezultate concrete. S-a vorbit mult despre relația parlamentar - guvernant, mai ales în privința Aradului și este lăudabil dacă avem parlamentari care să stea la masă cu membrii guvernului.

- Una foarte bună! Și profesional, ca parlamentar, există o relație de respect reciproc și de colaborare pe diferite domenii. Am să încep prin a vă relata că în urma în urma intervenţiilor şi solicitărilor repetate adresate, şi de mine, la nivel guvernamental,  s-a anunţat public că una dintre principalele probleme ale Aradului este în curs de rezolvare, este vorba despre finalizarea pasajelor rutiere aflate în execuţie. Financiar, problema se va rezolva printr-o rectificare bugetară şi sunt bucuros că pot să transmit această veste bună, împreună cu o altă realizare a echipei din care fac și eu parte, deblocarea fondurilor europene POS, programul operațional transporturi, alături de  POSDRU, POR și POS Mediu. Urmează acum deblocarea POS Cresterea Competitivitatii Economice.Iată că această guvernare funcţionează eficient şi după cum vedeţi rezultatele nu se lasă aşteptate.

-Ati fost desemnat de conducerea PSD în comisia Schengen, o comisie special constituită de Camera Deputaților și Senat, având drept obiectiv aderarea României la spaţiul Schengen.

- Da. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Vă mărturisesc că este o onoare pentru mine să reprezint România, alături de alți colegi, în demersul aderării la spaţiul Schengen. Având în vedere faptul că România a îndeplinit toate angajamentele asumate pentru aderare Comisia va trebui să îşi concentreze eforturile asupra reticenţelor pe care unii dintre partenerii noştri europeni le au faţă de asigurarea deplinei libertăţi de mişcare a cetăţenilor români. Românii merită și au dreptul să fie în Schengen, suntem o națiune cu absolut nimic mai prejos decât altele care sunt tratate și poftite la masa celor bogați. A sosit clipa să fim demni și să ne poziționăm acolo unde ne este locul. Eu cred că România are nevoie, în primul rând de lobby printre parlamentarii statelor din spaţiul Schengen, personal voi susţine eforturile de aderare ale ţării noastre inclusiv din postura de membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor.

- Domnule deputat, vă mulţumesc!

- Mulțumesc și eu!



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta