Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 15 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Dan Artimon, preşedinte CLC : Rolul societăţii civile constă şi în buna gestionare a problematicii energetice şi direcţionarea guvernanţilor către ceea ce putem numi interesul naţional.

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Duminica, 07 Decembrie, 2014 | Nr. accesari stire 5867 ori | Comentarii stire 2 comentarii

Dan Artimon, preşedinte CLC : Rolul societăţii civile constă şi în buna gestionare a problematicii energetice şi direcţionarea guvernanţilor către ceea ce putem numi interesul naţional.

Reporter : Domnule Artimon, legat de marile teme naţionale, am remarcat diverse discuţii în spaţiul public cu privire la resursele naturale şi mai ales la alternativele pe care le are România din punct de vedere energetic.Iar aici au apărut răspunsuri la întrebări din zona marilor companii care au venit însă şi cu soluţii alternative.A existat un trend negativ din partea populaţiei mai ales datorită influenţei media a unei zone a presei.Cum poţi să respingi un lucru în momentul în care nu cunoşti toate datele ? Trebuie zic eu văzute ambele feţe ale monedei înainte de a ieşi în stradă şi a protesta.

Dan Artimon : Pormim de la premiza că societatea civilă este un vector , un promotor al impaţialităţii sau că trebuie privită ca o modalitate prin care poţi să oferi o anumită orientare care nu poate fi acuzată de nici un fel de “parti pris-uri”.Sunt de acord cu el şi ajung la ceea ce spuneaţi dumneavoastră, ceea ce s-a petrecut în ultima perioadă legat de problema energetică în România.Vreau să atrag atenţia că şi presa face parte din societatea civilă.Ce ne uneşte ca diferiţi exponenţi ai societăţii civile trebuie să fie, profesionalismul, impaţialitatea, rigurozitatea şi prezentarea tuturor datelor.Singurul nostru capital dincolo de profesionalismul membrilor este capitalul de încredere.

Reporter : Eu mi-aşi dori să văd în rândul presei cât mai mulţi jurnalişti bine pregătiţi.

Dan Artimon : Se leagă perfect cu problema energetică pentru că au fost implicate atât instituţii de mass media cât şi organizaţii ale societăţii civile care au fost partizane.Ori într-o asemenea problemă, extrem de serioasă trebuie să fim foarte atenţi înainte de a prezenta datele, pentru că datele pot fi interpretate în mai multe feluri, ca un sondaj de opinie, depinde cine îl citeşte.Este extrem de important să existe asemenea structuri care dincolo de jocuri, care există, să prezinte o informaţie corectă care să fie preluată iar receptorul acestei informaţii corecte să aibă capacitatea de a decide în cunosţiinţă de cauză.

Problema aceasta energetică a existat încă de la începutul anilor ’90, de ce a fost simţită, mediatizată la modul la care a fost doar în ultimii 2-3 ani ? Repet, această problemă energetică a început încă de la apariţia marilor companii pe solul şi în subsolul ţării noastre dar nu a generat asemenea reacţii.

Reporter : Aţi văzut că Moscova a redus în repetate rânduri livrarea de gaze către România, suntem în plină iarnă, să nu fim foarte optimişti, nu îi opreşte nimeni să o facă din nou.Văd foarte multe voci care sunt tulburate de această idee şi anume haideţi să exploatăm resursele naturale, sigur nu cu orice preţ pentru că şi eu vreau să trăiesc aici şi copiii mei, dar dacă avem resurse în subsol pe care le putem folosi cumpătat de ce să nu le folosim.Întrebarea mea este următoarea, ce se va întîmpla dacă cei care astăzi protestează vor merge la locurile de muncă şi li se va spune săptămâna asta nu muncim pentru că avem o restricţie la gaze.După părerea mea ceea ce se face acum cu această cercetare şi întocmirea unei hărţi a resurselor nu numai că este absolut necesară dar trebuia făcută de ani de zile, trebuie să stim pe ce stăm.Poate găsim petrol, poate găsim alte resurse care ne pot scoate din situaţia în care suntem şi ne pot conferi independenţă energetică pe 50 sau 100 ani.   

Dan Artimon : Noi am organizat o dezbatere pe această temă, strict pe problema gazelor de şist din Arad şi vă mărturisesc că ceea ce personal am desprins din acea dezbatere a fost faptul că nu există dialog între părţile implicate.Cei care urmează să efectueze explorarea respectivă vin cu punctul lor de vedere, susţinând că nu există gaze se şist, că nu se caută identificarea gazelor de şist ci doar a hidrocarburilor clasice, ceilalţi de cealaltă parte, care reprezintă în general proprietarii de terenuri agricole din zona respectivă, sunt convinşi că există gaze de şist. Acum, este logic, punând problema, în mod normal ar trebui să fie ascultaţi specialiştii.Chestiunea este, au oare oamenii încredere în specialişti ? A fost chemat un specialist de la Babeş-Bolyai chiar de către domnul Muscă de la Curtici care s-a exprimat clar : Nu există gaze de şist în perimetrul vizat ! Dar, continuă acelaşi tip de reacţie vis-à-vis de gazele de şist, care din punct de vedere al specialiştilor nu intră în discuţie, fiind vorba doar despre hidrocarburi clasice.

Acum, legat de poziţia noastră, avem în cadrul CLC organizaţii de mediu care s-au pronunţat inclusiv legat de Roşia Montană, e limpede că există o preocupare pe acest domeniu.

Un prim nivel ar fi să fie stabilit dacă se caută sau nu gaze de şist.Iar aici a răspuns ANRM-ul, nu se caută ! Cred că  oamenii ar trebuie să aibă încredere în ceea ce spun specialiştii sau ANRM-ul.Celălat pas , dacă se identifică hidrocarburi exploatabile atunci să fie asiguraţi oamenii că din punct de vedere al mediului exploatarea se va desfăşura conform normativelor europene ecologice de protecţie în vigoare. Cam aceştia sunt paşii care trebuie urmaţi, singura problemă este cum poţi să demonstrezi celui care nu are încredere, în mod raţional singurul în măsură este tot specialistul.

Tot legat de identificarea resurselor, noi avem hărţi cu resurse care datează de zeci de ani de zile, ele trebuie actualizate pentru că au apărut metode noi de investigaţie, vorbim despre ecografii 3d care îţi prezintă în 3 dimensiuni parametrii zăcământului, dacă el există.Trebuie făcută, trebuie să ştii pe ce stai, chiar dacă după aceea problema independenţei energetice este un subiect extrem de vast şi foarte important.Rolul nostru aici ar fi buna gestionare a problematicii, ar trebui în mod normal să putem direcţiona inclusiv guvernanţii către ceea ce putem numi interesul naţional.



share - facebook    share - twitter
Eleonora Varvescu a postat: Luni, 08 Decembrie, 2014, 07:31 urmatorul comentariu:
Am vazut rolul societatii civile la cei ce se opun explorarii, as vrea sa vad rolul societatii civile concret nu doar declarativ ci faptic. Dl Artimon este o personalitate locala, un strateg extrem de bine cotat, asa ca ma gandesc mereu la ideea ca in Romania totul este fara un echilibru natural. Atunci cand cei care protesteaza impotriva explorarilor, desi s-a anuntat ca nu se cauta gaze de sist, nu apar si cei ce ar putea sustine ideea unei bunasatri si prin explorarea unor resurse conventionale.
Cristescu Gavril a postat: Duminica, 07 Decembrie, 2014, 22:39 urmatorul comentariu:
Important este sa luati repede o decizie. Tara asta are nevoie de investitii, locuri de munca si multa independenta energetica.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta