Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Tribunalul Bucureşti : Mircea Băsescu a acreditat ideea că justiția este la discreția influențelor, gata să abdice

Categorie stire Stirea zilei | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 23 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 1430 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Tribunalul Bucureşti : Mircea Băsescu a acreditat ideea că justiția este la discreția influențelor, gata să abdice

Mircea Băsescu și Marian Căpățînă au acreditat ideea că justiția este la discreția influențelor lor, gata să abdice de la atributele și încrederea de care trebuie să se bucure într-o societatea democratică, și că "dreptatea' și 'libertatea' au devenit o marfă ce se poate cumpăra și vinde, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București din 20 iunie prin care s-a decis arestarea preventivă a celor doi.

"Nu trebuie ignorat că cei doi au înțeles să urmărească obținerea unor foloase substanțiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare.

O astfel de optică, în care 'dreptatea' și de ce nu, față de specificul cauzelor ce constituiau finalitatea demersurilor ilicite făcute, 'libertatea' au devenit o marfă ce se poate cumpăra și vinde, apare ca inadmisibilă, valorile sociale atinse fiind multiple, cea mai importantă, în opinia judecătorului, fiind lezarea încrederii în sistemul judiciar și în autoritatea judecătorească în condițiile în care, prin presupusele acțiuni întreprinse, inculpații au acreditat ideea că justiția este la discreția influențelor lor, gata să abdice de la atributele și încrederea de care trebuie să se bucure într-o societate democratică", se spune în motivare.

Judecătorul precizează că faptele, presupus săvârșite de Mircea Băsescu și Marian Căpățînă, sunt de natură să provoace o puternică rezonanță în cadrul societății și că, în consecință, lipsa unei reacții prompte a sistemului judiciar și lăsarea lor în libertate ar induce perturbări grave ale disciplinei publice, ale respectului față de lege, stimulând temerea colectivă că justiția nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase — generând astfel un sentiment acut de insecuritate.

"Chiar dacă presupusa activitate infracțională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susține că trecerea timpului a diluat pericolul social generat, întrucât ar însemna să se ignore nu numai caracterul evident clandestin al unor astfel de acțiuni, contextul, modalitatea și mai ales momentul în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar și impactul mai mult decât actual și de rezonanță în societatea românească. (...)

Se constată, în cazul tuturor persoanelor implicate, existența unor mentalități greșite, a unei percepții eronate și periculoase asupra actului de justiție și organelor abilitate să îl aducă la îndeplinire, dar și a altor instituții de cel mai înalt nivel în statul de drept, care impun, raportat și la impactul faptelor de acest gen asupra opiniei publice, la sentimentul de insecuritate creat în rândul destinatarilor raporturilor penale de conformare, o reacție promptă și eficientă din partea autorităților", a apreciat magistratul.

De asemenea, judecătorul susține că nu sunt de ignorat relațiile dintre cei doi și denunțători, ascendentul primilor asupra celorlalți, interesul urmărit de către cei care au sesizat autoritățile, anume acela al recuperării banilor, posibilitatea influențării lor.

"În consecință, luarea față de inculpații din prezenta cauză a unei măsuri alternative nu ar fi suficientă la acest moment de debut al procesului penal, urmând să se aprecieze asupra necesității luării unei altfel de măsuri pe parcursul procesului penal. Judecătorul de drepturi și libertăți consideră că interesul societății de a se afla în siguranță și de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial și trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaților prin privarea lor temporară de libertate", se subliniază în document.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta