Retete culinare
MAZARESupa deasa de mazare uscata Ingrediente
4 l apă, 400 g mazăre uscată, 1 morcov mic, 1 ceapă mică, 1 felie de slănină, 1/2 lingură unt sau 1 lingură ulei, 1/2 linguriţă zahăr, sare.
Se alege, se spală şi se pune mazărea la muiat din ajun. A doua zi se schimbă apa şi se pune la foc mic cu apă rece, să se încălzească cu încetul. Se prăjesc puţin în unt sau în ulei morcovul, ceapa, pătrunjelul şi o felie de slănină fiartă, tăiate în pătrăţele mici. Toate acestea se adaugă în oala cu mazăre după ce a dat în fiert. Se sărează şi se lasă să fiarbă aproape două ore. Se trece prin sită şi se subţiază cu zeama din oală, adăugând apă, dacă este nevoie. Se pune zahărul. Se lasă să mai fiarbă, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fund. Când este gata, se adaugă puţin unt proaspăt sau o lingură de smântână şi, dacă avem, puţină mazăre verde conservată. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.
Mazare batuta Ingrediente
500 g mazăre uscată, 3 cepe, 1 cartof, sare, 2 linguri ulei, 1 căpăţână usturoi.
Se alege mazărea uscată. Se spală şi se lasă să stea două ore în apă călduţă. Se scurge şi se pune cu apă rece pe foc potrivit, să înceapă să fiarbă cu încetul. Se ţine circa două, trei ore. Se adaugă de la început o ceapă şi un cartof. Când mazărea este bine fiartă şi mai ales foarte scăzută, se trece fierbinte prin sită; se pune din nou într-o oală şi se bate pe marginea maşinii, până se umflă şi devine spumoasă. Se potriveşte de sare. Se serveşte cu ceapă prăjită în ulei sau cu mujdei de usturoi, de asemenea cu miez de varză acră.
Mazărea bătută este mai bună dacă la două părţi mazăre se adaugă o parte de fasole bătută.
Supa deasa de mazare verde (crema) Ingrediente
3 l apă, 500 g mazăre boabe verde, 1 salată verde, o mână de spanac, unt proaspăt cât o nucă.
Într-o oală cu apâ se fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră. Când mazărea este bine fiartă, se trece prin sită. Se subţiază cu zeama în care a fiert şi se lasă să mai dea câteva clocote, amestecând din când în când. Înainte de a servi, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt şi o lingură sau două de mazăre verde fiartă separat.
Supa deasa de mazare uscata Ingrediente
4 l apă, 400 g mazăre uscată, 1 morcov mic, 1 ceapă mică, 1 felie de slănină, 1/2 lingură unt sau 1 lingură ulei, 1/2 linguriţă zahăr, sare.
Se alege, se spală şi se pune mazărea la muiat din ajun. A doua zi se schimbă apa şi se pune la foc mic cu apă rece, să se încălzească cu încetul. Se prăjesc puţin în unt sau în ulei morcovul, ceapa, pătrunjelul şi o felie de slănină fiartă, tăiate în pătrăţele mici. Toate acestea se adaugă în oala cu mazăre după ce a dat în fiert. Se sărează şi se lasă să fiarbă aproape două ore. Se trece prin sită şi se subţiază cu zeama din oală, adăugând apă, dacă este nevoie. Se pune zahărul. Se lasă să mai fiarbă, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fund. Când este gata, se adaugă puţin unt proaspăt sau o lingură de smântână şi, dacă avem, puţină mazăre verde conservată. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.
Pui cu mazare verde Ingrediente
1 pui mare, 750 g mazăre boabe, verde, 1 lingură unt, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, sare, 1 linguriţă mărar verde, tocat.
Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor bucăţile de pui bine scurse de apă. Nu trebuie să se rumenească, ci să se îngălbenească frumos pe toate părţile. Se adaugă făina şi când şi aceasta este puţin îngălbenită, se pun 2 — 3 linguri de apă şi mazărea boabe. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit. Când mazărea este pe jumătate fiartă, se pun sarea şi zahărul. Dacă între timp mâncarea scade prea tare, se mai adaugă câte o lingură de apă. Când este aproape gata, se pune mărar verde tocat fin.
Pui cu mazare pastai Ingrediente
1 pui mare, 1 kg mazăre păstăi verzi, 1 ceapă mică, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă bulion, 1 lingură unt sau untură, sare.
Se curăţă păstăile de mazăre ca şi fasolea verde, se spală. Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt ca mai sus, adăugând o ceapă dată prin răzătoare, făina şi la sfîrşit păstăile de mazăre. Se mişcă cratiţa din când în când, ca să nu se ardă pe fund, sau se dă uşor cu o lingură de lemn. După ce au început şi păstăile să se moaie, se adaugă câte puţină apă, să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră. Nu trebuie.să fiarbă prea mult, pentru ca să nu se sfărâme nici puiul, nici păstăile. Când este aproape gata, se adaugă sare, zahăr şi bulion. Se ţine la cuptor o jumătate de oră înainte de a fi dată la masă. Se poate servi şi cu smântână.
Rata cu mazare boabe Ingrediente
1 raţă mijlocie, 700 g mazăre boabe verde, 2 ceşti zeamă de carne, 1 linguriţă zahăr, 1 lingură unt, sare.
Se fierbe mazărea boabe cu zeama de carne. Când este aproape fiartă, se adaugă sare, zahăr şi puţin unt. Se frige o raţă tânără la tavă ca pentru raţa pe varză. Când raţa este friptă, se pune mazărea împrejur şi se mai lasă puţin la cuptor să se rumenească.
Porumbei cu mazare boabe Ingrediente
3 porumbei, 2 linguri unt, 150 g arpagic, 50 g slănină afumată, 1 linguriţă făină, 1/2 ceaşcă zeamă de carne, 2 ceşti mazăre verde, 1 linguriţă zahăr, sare.
Pentru orice mâncare, trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se sărează şi se pun într-o cratiţă, întregi, astfel încât să nu fie înghesuiţi, cu puţin unt. Se adaugă arpagicul curăţit şi slănina afumată, tăiată în cuburi mici. Se dau la foc potrivit şi se ţin să se rumenească frumos atât porumbeii, cât şi slănina. Cratiţa se mişcă mereu, ca să nu se ardă arpagicul. Se face separat un rântaş mai închis din 1/2 lingură de unt şi făină, se stinge cu zeama de carne. Se toarnă sosul în cratiţa cu porumbeii. Se adaugă mazărea boabe, o linguriţă de zahăr şi sare. Se lasă să fiarbă înăbuşit până ce mazărea este gata (circa trei sferturi oră). Se taie porumbeii în două, se aşază pe o farfurie. Se scurge grăsimea, aplecând cratiţa într-o parte. Se toarnă apoi mazărea cu sosul peste friptură.
Mazare verde inabusita Ingrediente
1 kg mazăre boabe verde, 1 lingură unt, 1 linguriţă zahăr, sare.
Mazărea pentru gătit trebuie să fie proaspătă, altfel nu este gustoasă. Se alege mazărea şi se pune la foc cu o lingură de unt. Se acoperă, se ţine să fiarbă înăbuşit, la foc mic. Din când în când se adaugă câte o lingură de apă. Se pune sare, o linguriţă de zahăr. Se serveşte cu frigănele sau cu crochete.
Mazare verde fiarta Ingrediente
1 kg mazăre boabe verde, 1 l apă, 50 g unt proaspăt, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă mărar verde tocat, sare.
Se alege mazărea, se pune la fiert cu apă clocotită şi cu un praf de sare. Trebuie să fiarbă circa o jumătate de oră, nu însă la foc mare. Când este gata, se scurge, se lasă o clipă pe maşină, ca să nu mai aibă de loc apă. Se pune sare, o linguriţă de zahăr, o linguriţă de mărar verde tocat şi unt proaspăt.
Mazare verde cu slanina Ingrediente
1 kg mazăre verde boabe, 200 g arpagic, 150 g slănină fiartă, 1/2 lingură făină, 1 lingură unt.
Se alege mazărea. Se prăjesc uşor cu puţin unt arpagicul şi slănina fiartă, tăiată în mici cuburi. Când sunt puţin rumenite, se pune şi mazărea. În acest timp, se face un rântaş din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de apă. Se toarnă sosul peste mazăre, se lasă să fiarbă circa jumătate de oră. Se potriveşte de sare, se serveşte cu crochete.
Mazare batuta Ingrediente
500 g mazăre uscată, 3 cepe, 1 cartof, sare, 2 linguri ulei, 1 căpăţână usturoi.
Se alege mazărea uscată. Se spală şi se lasă să stea două ore în apă călduţă. Se scurge şi se pune cu apă rece pe foc potrivit, să înceapă să fiarbă cu încetul. Se ţine circa două, trei ore. Se adaugă de la început o ceapă şi un cartof. Când mazărea este bine fiartă şi mai ales foarte scăzută, se trece fierbinte prin sită; se pune din nou într-o oală şi se bate pe marginea maşinii, până se umflă şi devine spumoasă. Se potriveşte de sare. Se serveşte cu ceapă prăjită în ulei sau cu mujdei de usturoi, de asemenea cu miez de varză acră.
Mazărea bătută este mai bună dacă la două părţi mazăre se adaugă o parte de fasole bătută.
|
EUROSILVER ARAD
Program Baricada TV
|
ORA |
PROGRAM - LUNI |
|
04:30 |
Deşteptarea României |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Quantika |
|
11:00 |
Magie pe Baricadă |
|
11:30 |
Baricada Music |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Vitralii |
|
14:30 |
Baricada Music |
|
15:00 |
Pe Baricadă |
|
16:00 |
Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş |
|
17:00 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
17:30 |
Comunitatea mea |
|
18:00 |
În Arenă cu Adrian Creţa |
|
19:00 |
Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre |
|
20:00 |
Pâine şi Circ cu Adrian Creţa |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Pâine şi Circ |
|
03:00 |
Fără pleoape la urechi |
|
04:00 |
În Arenă |
|
05:00 |
Aradul de 5 stele |
|
ORA |
PROGRAM - MARTI |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Pâine şi Circ |
|
11:00 |
În Arenă |
|
11:30 |
Baricada Music |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Conferinţa de presă |
|
14:00 |
La Graniţele Cunoaşterii |
|
15:00 |
Magie pe Baricadă |
|
15:30 |
Vitralii |
|
17:00 |
Documentar |
|
18:00 |
Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard |
|
18:30 |
Mapamond Românesc cu Antoniu Martin |
|
19:30 |
Comunitatea Mea |
|
20:00 |
Pâine şi Circ cu Adrian Creţa |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
00:30 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Pâine şi Circ |
|
03:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
04:00 |
Mapamond românesc |
|
ORA |
PROGRAM - MIERCURI |
|
05:00 |
Documentar |
|
06:00 |
Sufulcă-ţi zilele |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Pâine şi Circ |
|
11:00 |
Pe Baricadă |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
14:00 |
Deşteptarea României |
|
16:00 |
Conferinţa de presă |
|
17:00 |
Retro Zone cu Alexandru Chiriţă |
|
19:00 |
Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean |
|
20:00 |
Pâine şi Circ cu Adrian Creţa |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Pâine şi Circ |
|
03:00 |
Retro Zone |
|
05:00 |
Vitralii |
|
ORA |
PROGRAM - JOI |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Pâine şi Circ |
|
11:00 |
Conferinţa de presă |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Vinovaţii fără vină |
|
14:00 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
15:00 |
Fără pleoape la urechi |
|
16:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
17:00 |
Deşteptarea României cu Lorin Fortuna |
|
19:00 |
Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan |
|
19:30 |
Comunitatea mea |
|
20:00 |
Quantika cu Michael Szellner |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
00:30 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Quantika |
|
03:00 |
Deşteptarea României |
|
ORA |
PROGRAM - VINERI |
|
05:00 |
Documentar |
|
06:00 |
Sufulcă-ţi zilele |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea show |
|
10:00 |
Quantika |
|
11:00 |
Conferinţa de presă |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Magie pe Baricadă |
|
13:30 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
14:00 |
Deşteptarea României |
|
16:00 |
Mapamond românesc |
|
17:00 |
Comunitatea mea |
|
17:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte |
|
18:30 |
Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu |
|
19:30 |
Vitralii cu Eugen Marinoff |
|
21:00 |
Ghilea Show |
|
22:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
23:30 |
Retro Zone |
|
01:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
02:30 |
Pe Baricadă |
|
03:30 |
Vitralii |
|
05:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
ORA |
PROGRAM - SAMBATA |
|
06:00 |
Baricada Music |
|
07:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
08:30 |
Desene animate |
|
10:00 |
Documentar |
|
11:00 |
Sufulcă-ţi zilele |
|
11:30 |
Fără pleoape la urechi |
|
12:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
13:30 |
Magic Summer |
|
15:30 |
La graniţele cunoaşterii |
|
16:30 |
Documentar |
|
17:30 |
Baricada Music |
|
18:00 |
Aradul de 5 stele |
|
19:00 |
Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea |
|
19:30 |
Film Artistic |
|
21:30 |
Vinovaţii fără vină |
|
22:30 |
Film documentar |
|
23:30 |
Baricadaţi în voie bună |
|
02:30 |
Vinovaţii fără vină |
|
03:30 |
Film documentar |
|
04:30 |
Baricada Music |
|
ORA |
PROGRAM - DUMINICA |
|
05:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
06:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
07:00 |
Desene animate |
|
09:00 |
Pâine şi Circ |
 |
10:00 |
Magic Summer |
|
12:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
13:00 |
Magie pe Baricadă |
|
14:00 |
Vitralii |
|
15:30 |
La graniţele cunoaşterii |
|
16:30 |
Retro Zone |
|
18:30 |
Vinovaţii fără vină |
|
19:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
20:30 |
Film artistic |
|
22:30 |
Film documentar |
|
23:30 |
Film artistic |
|
01:30 |
Magic Summer |
|
03:30 |
Film artistic |
PARTENERI
|