|
|||
Retete culinare
SALATESalata verde![]() Ingrediente 1 căpăţână mare de salată verde sau 2 mijlocii, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare, piper, muştar (facultativ). Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un castron se pregăteşte un sos din ulei cu lămâie sau cu oţet, sare şi un praf de piper. După gust se poate adăuga şi puţin muştar, care trebuie frecat la început cu uleiul turnat picătură cu picătură, apoi subţiat cu lămâie sau oţet. Când sosul este gata, se pune salata, se amestecă cu furculiţa şi cu lingura de salată. În acelaşi fel se pregâteşte salata de marule, de păpădie, de andive, salata creaţă etc. Salata trebuie pregătită numai cu puţin timp înainte de a fi servită, deoarece dacă stă prea mult se veştejeşte şi pierde din gust. O salată veştedă, nepregătită, se împrospătează dacă este ţinută un timp în apă rece. Salata de scrumbii cu cartofi![]() Ingrediente 1 scrumbie mijlocie, 600 g cartofi, 2 cepe mijlocii, 1 linguriţă oţet, 2 linguri ulei, câteva măsline. Se curăţă scrumbia; se spală şi se lasă câteva ore în apă rece, ca să se desăreze. Se taie bucăţi. Se pregăteşte o salată de cartofi, se aşază într-o farfurie şi deasupra se pun bucăţile de scrumbie. Se pun împrejur felii de ceapă tăiată subţire şi măsline. Salata este mai gustoasă dacă se pregăteşte cu o oră, două înainte de a fi servită. Salata de chereci cu cartofi![]() Ingrediente chereci, 600 g cartofi, 2 cepe mijlocii, 1 linguriţă oţet, 2 linguri ulei, câteva măsline. Se curăţă cherecii; se spală şi se lasă câteva ore în apă rece, ca să se desăreze. Se taie bucăţi. Se pregăteşte o salată de cartofi, se aşază într-o farfurie şi deasupra se pun bucăţile de chereci. Se pun împrejur felii de ceapă tăiată subţire şi măsline. Salata este mai gustoasă dacă se pregăteşte cu o oră, două înainte de a fi servită. Salata de icre imitate![]() Ingrediente 1 1/4 ceaşcă cu apă, 4 linguri griş, 1 lingură pastă de peşte, 1/2 linguriţă boia, 100 g ulei, 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie, o ceapă mijlocie. Se pune apa la fiert într-o cratiţă mică. Când apa dă în clocot, se toarnă grişul în ploaie. Se fierbe amestecând, până ce pasta devine potrivit de consistentă. Se dă la o parte şi după ce s-a răcorit, se freacă punând pasta de peşte, boiaua pentru culoare şi ulei ca la orice salată. Se potriveşte de sărat şi de acru, se adaugă ceapă tocată şi se aşază pe o farfurie, punând câteva măsline împrejur. Salata de creier![]() Ingrediente 1 creier de viţel, o felie de pâine muiată în lapte, 100 g ulei, zeamă de lămâie sau oţet, sare, piper. Câteva foi de salată verde şi câteva măsline. Se fierbe creierul. După ce s-a răcorit, se freacă într-un castron şi se amestecă cu miezul de pâine muiat în lapte şi stors. Se freacă bine cu lingura de lemn, adăugând câte puţin ulei. Se pun lămâie, sare şi piper. După gust se poate adăuga, înainte de a servi, şi puţină ceapă tocată mărunt. Se aşază frumos pe farfurie, se pun împrejur foi de salată verde şi măsline. Salata ruseasca![]() Ingrediente 300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mână de fasole verde, o mână de mazăre boabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, 2 linguri oţet sau lămâie, sare. Se pun într-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasole verde şi albuş de ou răscopt, tăiate în bucăţele mici, mazăre boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei, puţin câte puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu lămâie sau cu oţet. Când este gata, se toarnă peste zarzavatul tăiat. Se amestecă şi se lasă la o parte un sfert de oră, pentru a se îmbiba bine cu sos. Apoi se gustă şi se potriveşte de acru şi de sărat. Se aşază pe farfurie şi se acoperă cu sos maioneză. Salata de andive![]() Ingrediente 500 g andive, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare, un praf de piper (facultativ). Se spală andivele în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un castron se pregăteşte un sos din ulei cu lămâie sau cu oţet, sare şi un praf de piper. După gust se poate adăuga şi puţin muştar, care trebuie frecat la început cu uleiul turnat picătură cu picătură, apoi subţiat cu lămâie sau oţet. Când sosul este gata, se pune salata, se amestecă cu furculiţa şi cu lingura de salată. Salata de castraveti![]() Ingrediente 500 g castraveti, 2 linguri ulei, 1 lingura oţet, sare, piper (facultativ). Se curăţă castraveţii şi se taie felii foarte subţiri. Se sărează ceva mai mult decât s-ar cere după gust. Se ţin în castron o jumătate de oră, ca să lase apa. Se scurge apa, se adaugă ulei şi oţet sau lămâie, piper dupa gust, şi se amestecă. Salata de sfecla![]() Ingrediente 500 g sfeclă, 1 rădăcină mică de hrean, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare. Sfecla pentru salată se poate pregăti fie coaptă la cuptor, fie fiartă. Pentru fiert, sfecla se spală şi se pune la foc cu apă rece, cât să o cuprindă bine. În ambele cazuri sfecla este gata când furculiţa intră uşor în ea. După ce se răceşte, se curăţă de coajă şi se taie în felii. Se sărează şi se toarnă oţet. Se poate păstra astfel în borcane bine acoperite, la rece, câteva săptămâni. Înainte de a se servi, după gust, se pot adâuga ulei şi hrean ras. Salata de praz![]() Ingrediente O legătură de praz, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare. Prazul se poate face salată crud sau fiert. Dacă se fierb, se pune prazul cuăţit şi tăiat în bucăţi de 5 – 6 cm, cu apă fierbinte, la foc şi se lasă să dea câteva clocote. Prazul fierbe repede, de aceea trebuie să se observe să nu se sfărâme. Se face sosul din ulei, oţet, sare şi piper, cu sau fără muştar. Şi se toarnă pest prazul scurs de apă şi răcorit. Cu acleşi sos se prepară şi salata de praz crud. Salata de cartofi![]() Ingrediente 1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare muştar şi ceapă (facultativ). Se fierb cartofii cu coajă şi încă fierbinţi se curăţă şi se taie în felii subţiri. Separat se pregăteşte sosul cu ulei, oţet, sare, piper, cu sau fără muştar, şi se toarnă peste cartofii încă fierbinţi, pentru ca aceştia să se îmbibe cu sos. După gust se pot pune felii subţiri de ceapă. Salata de cartofi cu ceapa![]() Ingrediente 1 kg cartofi, 4 cepe, ½ ceaşcă oţet îndoit cu apă, 1 lingură zahăr, sare. Pentru sos: 2 gălbenuşuri, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet, un praf de piper, sare. Se fierb cartofii, se curăţă calzi, se taie felii şi se pun într-un carton. Se toarnă deasupra oţetul îndoit cu apă şi zahărul. Se taie cepele felii foarte subţiri, se amestecă cu cartofii, se pune sare, se acoperă şi se dă la rece. A două zi se face o maioneză din două gălbenuşuri, cu ulei, sare, piper, zeamă de lămâie sau oţet. Se subţiază cu apă atât, cât să se poată amesteca uşor cu salata de cartofi. Se potriveşte gustul sărat şi acru. Este foarte gustoasă. Salata de cartofi cu tarhon![]() Ingrediente 1 kg cartofi, 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 1 linguriţă zahăr, 100 g ulei, 1 lingură zemă de lămâie sau oţet, sare, 1 lingură pătrunjel verde şi mărar tocat, câteva foi de tarhon. Se fierb cartofi chifle, se curăţă şi se taie potrivit de subţiri. Se face o maioneză cu muştar, bine potrivită de sare şi oţet sau lămâie, la care se adaugă zahărul, mărar şi pătrunjel verde tocat mărunt şi puţin tarhon. Se amestecă cu cartofii, se aşează în salatieră şi împrejur se pun felii de roşii sau ardei cruzi tăiaţi mărunt. Salata de spanac![]() Ingrediente 1 kg spanac, un ou rascopt, 2 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare, un praf de piper. Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape. Se opăreşte cu apă clocotită sărată, se scurge şi se taie nu prea mărunt. Se aşază în farfuria de salată, iar deasupra se toarnă un sos făcut din ulei, oţet, sare, piper. Împrejur se pun felii de ou răscopt. Salata de telina![]() Ingrediente 500 g ţelină, un gălbenuş, 50 g ulei, 1 linguriţă muştar, 1 lingură oţet, sare. Se curăţă ţelina şi se taie ca fideaua. Se opăreşte cu apă clocotită cu sare. Se scurge bine şi se amestecă fie cu un sos maioneză, fie cu un sos de ulei, oţet şi muştar. La fel se poate face salata cu ţelină crudă, neopărită. Salata de ciuperci![]() Ingediente 500 g ciuperci, 2 linguri ulei, 2 linguri oţet, sare, piper, pătrunjel verde tocat. Se curăţă ciupercile, se spală şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă, cu sare şi puţin oţet. Când sunt gata, se scurg şi se taie în felii nu prea subţiri. Se face sosul din ulei, oţet, sare şi piper, ca pentru orice salată, şi se amestecă. Se adaugă pătrunjel verde, tăiat foarte fin. La fel se pregăteşte salata de ciuperci sau de urechiuşe, care se serveşte cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă. Salata de ardei copti![]() Ingrediente 12 ardei graşi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare. Se aleg ardei graşi cât mai netezi. Se coc pe maşină, cu grijă să nu se ardă. Se pun într-o cratiţă, unii peste alţii, cu sare, se acoperă şi se lasă astfel un sfert de oră. Se curăţă de pieliţă, se spală bine în apă rece ca să rămână foarte curaţi şi se scurg. Se face sosul cu ulei, oţet şi sare, se ia pe rând câte un ardei, se moaie bine în acest sos şi se aşază în farfuria de salată. De obicei se serveşte salata de vinete împreună cu cea de ardei, adăugând şi câteva felii de roşii. Salata Bulgareasca (Orientala)![]() Ingrediente 500 g cartofi, 250 g roşii, 2 ardei graşi, 1 castravete, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare. Este o salată de vară care se prepară din toate zarzavaturile ce se pot mânca crude: roşii, ardei, castraveţi, ceapă, tăiate toate în felii subţiri, la care se adaugă felii de cartofi fierţi. Se face sosul şi se amestecă. Împrejur se pun frunze de salată verde, măsline sau felii de ouă răscoapte. Supa de salata![]() Ingrediente 3 l apă, 6 salate, 1 ceapă, 1 căpăţână de usturoi, 1 lingură untură, 50 g slănină, 2 ouă, sare. Se pune apa la foc. Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi, toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc în untură slănina tăiată cuburi şi câţiva căţei de usturoi tocat. Când încep să se rumenească, se pun în supă. În tigaia în care s-a prăjit slănina, se face o omletă obişnuită din două ouă, se taie în cuburi şi se pune în supă înainte de a fi servită la masă. După dorinţă se poate adăuga puţin oţet. Miel cu salata![]() Ingrediente 750 g carne, 2 kg salata, 1 linguriţă făină, 2 linguri untură, 1 ceapă, 1 lingură bulion, sare. Se prăjesc în untură bucăţile de carne cu o ceapă tăiată mărunt şi se adaugă un praf de făină. Se curăţă salata, se spală în mai multe ape, se opăreşte şi se scurge bine. Se pune în cratiţa cu carne, se adaugă bulionul, puţină apă şi sare. Se acoperă şi se dă la cuptor o jumătate de oră. Dacă scade tare, se mai adaugă puţină apă. Se pot adăuga şi câteva felioare de lămâie, după dorinţă. |
EUROSILVER ARAD
Program Baricada TV
oferit de: curs-valutar-bnr.ro
PARTENERI
|
|
|
|
Copyright © 2022 - Baricada TV - Toate drepturile rezervate Vezi Termeni si conditii / Politica cookies / Politica datelor confidentiale / Baricada TV - Contact |
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.